Personeel uitwisselen voor vernieuwing en creativiteit

Hoogleraar Loopbaanmanagement Judith Semeijn zet het uitwisselen van personeel op de kaart. Zij spoort werkgevers en HR-adviseurs aan open te staan voor kruisbestuiving. P&O Actueel sprak met haar en vond voorbeelden in Nederland en over de grens. Van een tramconducteur die nu koffieautomaten bijvult tot een teamleider uit München die ook in Venlo werkt.

In Marseille zit een ingenieur tijdelijk zonder werk, maar op een boortoren in de Noordzee komen ze handen tekort. Wat is er dan niet slimmer dan de Fransman over te vliegen? Bij het Japanse concern Yokogawa is uitwisselen van eigen personeel al gebruikelijk. Het ingenieursbedrijf is vooral actief in olie- en gaswinning en energieopwekking. Met een geavanceerd planningssysteem kunnen roosteraars in heel Europa snel gaten vullen.

‘Ik denk zeker dat wij innovatief bezig zijn’, zegt directeur Simon de Jonge van Symagic, het Groningse bedrijf dat de software levert. ‘Wij willen organisaties helpen hun personeel op een verstandige manier in te zetten. Hoe beter wij de werkprocessen inrichten, hoe transparanter de bedrijven kunnen werken. Dat levert niet alleen economische voordelen op, de medewerkers hebben daar ook baat bij. Als je goede afspraken maakt met de ingenieur uit Marseille wil hij vast liever naar het olieplatform dan dat hij geen werk heeft.’ Wie dat niet meteen kan geloven, krijgt een nuchter antwoord: ‘Natuurlijk zijn er medewerkers die liever 25 jaar op één plek hetzelfde werk blijven doen. Maar de arbeidsmarkt vraagt wel dat wij ons flexibeler opstellen.

Over het algemeen zijn medewerkers soepeler dan managers. Die zien eerder beren op de weg: stel dat iemand het ergens anders leuker vindt of bedrijfsinformatie naar buiten brengt. Of er is opeens een storing, terwijl de ervaren medewerker uit Spanje net naar Duitsland is vertrokken.’ Zulke bedenkingen komen Judith Semeijn bekend voor. Lees hier het hele artikel dat verscheen in P&O actueel/september 2016.