Brené Brown is sociaal wetenschapper aan de Universiteit van Houston. Een dame die opgroeide in Texas waar ze leerde ‘niet te piepen en kleinzerig te doen’. Ze onderzocht het tegenovergestelde: kwetsbaarheid. Ze ontdekte dat mensen er juist beter van worden als ze zich wel kwetsbaar opstellen. “Kwetsbaarheid vormt de kern, het hart, het middelpunt van betekenisvolle menselijke ervaringen”, concludeert Brown. In dit artikel bespreken we daarom vijf inzichten uit haar boek: ‘De kracht van kwetsbaarheid’.
Inzicht 1. De schijnwereld waarin alles fantastisch is
In ons achterhoofd weten we het vaak wel: Facebook geeft geen realistisch beeld van hoe de wereld is. Toch schijnt het onbewust iets met ons te doen. Vooral omdat rolmodellen zoals popsterren, beroemde zakenlui en populaire wetenschappers hun sterallure en gouden leventjes maar al te graag delen met het publiek. Verder plaatsen mensen vooral positieve updates over zichzelf. Zelden kom je een berichtje tegen waarin iemand zich echt kwetsbaar opstelt. Onbewust krijgen we het idee dat we het allemaal nooit goed genoeg doen, dat we ons leven niet op orde hebben en dat we geen fouten mogen maken. Dat komt overigens niet alleen door Social Media-kanalen als Facebook. Ook door wat we op televisie zien en horen en door wat de media delen. We vergeten soms dat al die zenders niet altijd de waarheid spreken en dat we ons vaak bevinden in een schijnwereld.
Inzicht 2. Perfectionisme is verstikkend
In die schijnwereld moet iedereen perfect zijn. Qua lichaam, qua intelligentie, qua drijfveren en doelstellingen… en ga zo maar door. Dat is niet realistisch. Alles perfect doen is niet menselijk. We horen af en toe een foutje te maken, daar leren we juist van. Bovendien zijn de meeste collega’s al super tevreden als je iets goed hebt gedaan, in plaats van perfect. Geef jezelf wat meer ruimte, laat de touwtjes af en toe los en wees tevreden met ‘goed’. Perfectionisme heeft een verstikkende uitwerking, want je werk is nooit goed genoeg.
Inzicht 3. Je hoeft je niet te schamen
Er zijn van die momenten dat we niet voor onszelf op durven te komen. Het hele team denkt iets en jij lijkt de enige die het daar niet mee eens is. Je houdt je mond maar. Of, je staat bekend als de persoon die alles goed voor elkaar krijgt binnen de organisatie. Eigenlijk heb je wat te veel hooi op je vork en iemand vraagt je of je die brief nog wilt schrijven, want daar ben je zo goed in. Kun je nee zeggen?
We schamen ons om nee te zeggen of om te zeggen wat we eigenlijk denken. Als iedereen iets anders denkt dan jij, wat zullen ze dan wel van jou denken als je, je echte mening uit? Zouden ze je een zeurpiet vinden of zou je een drempel veroorzaken in het proces? Onze denkpatronen kunnen ons behoorlijk in de weg zitten. Als je nu wel had gezegd dat je het niet eens was met het team, ontdekte je waarschijnlijk dat je toch medestanders hebt (die ook hun mond hielden). Als je aangeeft te veel werk te hebben, zouden collega’s daar rekening mee houden. We schamen ons en dat lost niets op. We moeten over die schaamte heen stappen.
Inzicht 4. De voordelen van kwetsbaarheid
Pas als je die schaamte opzij zet kun je, je kwetsbaar opstellen. Durf je te zeggen wat je voelt, wat je dwars zit of wat jou persoonlijk raakt? Dan merk je dat dit een aantal grote voordelen met zich meebrengt. Een paar voorbeelden:
- Omdat jij je open stelt, stellen anderen zich ook meer open, dat zorgt voor meer verbinding
- Je leert jezelf te accepteren
- Je reduceert stress, want je uit wat je voelt en je volgt je hart
- Je ervaart meer diepgang, want je laat je gevoel toe
- Je communiceert duidelijker, want je zegt iets waar je echt achter staat
Inzicht 5. Dichterbij jezelf
We noemden het al even. Wie zijn schaamte opzij zet, wie niet van zichzelf eist dat alles perfect moet zijn en wie zichzelf bloot kan geven, komt dichterbij zichzelf te staan. Momenten dat we ons kwetsbaar voelen zijn normaal: iedereen voelt zich weleens kwetsbaar. Dat heeft niets met zwakte te maken, dat is een puur gevoel dat bij het mens zijn hoort. Dat is misschien wel de belangrijkste les uit het hele boek. We dragen een schild en dat hebben we helemaal niet nodig. Het vergt wat moed om onszelf écht te laten horen, maar daar krijg je veel voor terug. Eigenwaarde, bezieling, pure emoties. Kortom, jij mag jij zijn!
Dit artikel verscheen in de LinkedIn groep XpertHR Actueel