Met de huidige technologie is het makkelijker dan ooit om werktijd en werkplek flexibel in te delen. Naast dat je er blijere en minder gestreste medewerkers van krijgt, levert het je bedrijf ook een financieel gewin op.
Je laptop op een warme dag in een strandtent openklappen, op zaterdagmiddag je werk alvast doen zodat je dinsdagmiddag een privé-afspraak kan plannen: steeds meer medewerkers begrijpen dat je op ieder moment en vanaf iedere locatie waarde kunt toevoegen aan een bedrijf. Van de 8,3 miljoen werknemers en zelfstandigen, werkt 3 miljoen al flexibel. 62 procent daarvan geeft aan dit incidenteel te doen, terwijl het voor 38 procent in hun vaste routine zit.
Het aantal werkenden dat gebruikmaakt van flexibele uren en de mogelijkheid om overal je laptop open te klappen is sinds 2003 met zo’n 7 procent toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee komt Nederland boven het gemiddelde van de Europese Unie uit.
Natuurlijk lenen niet alle beroepen zich ervoor om te werken waar en wanneer je maar wilt, maar er is nog veel verbetering mogelijk: er zijn nog circa 2,6 miljoen mensen die wel flexibel kunnen werken, maar dat nog niet doen.
Geluk
En dat is vreemd, want onderzoek in opdracht van de ministeries Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) laten zien dat er veel psychologische voordelen aan zitten. We sommen op: mensen worden gelukkiger van flexibel werken, ze krijgen meer rust in hun vrije tijd, het gevoel van vrijheid neemt toe en de stress neemt af. Het anders indelen van een kantoordag levert bovendien niet alleen meer tijd op, maar ook meer waardering en medewerkerstevredenheid.
Ondanks dat soms verondersteld wordt dat werk en privé door flexibel werken op een negatieve manier in elkaar overvloeien, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht dat medewerkers het juist beter weten te combineren: er worden door flexibel werken niet automatisch meer overuren gemaakt. Bovendien verlaagt flexibel werken het ziekteverzuim.
5 miljard euro
Geluk is daarmee niet het enige wat flexibel werken oplevert: ook financieel is het aantrekkelijk. Onderzoek van consultancybureau EY in opdracht van VodafoneZiggo wijst uit dat flexibel werken de samenleving zo’n 5 miljard euro kan opleveren. EY combineerde de resultaten van 27 bestaande onderzoeken over de economische, sociale en- milieueffecten van flexibel werken.
Die 5 miljard euro wordt vooral gewonnen in sociale impact: minder verkeersongevallen en minder verloren tijd die men anders kwijt is aan reizen. Ander voordeel is de CO2-reductie. Die bedraagt volgens het onderzoek zo’n 25 procent voor bedrijven.
Daarnaast spelen ook economische factoren een grote rol in de reden voor bedrijven om medewerkers meer flexibiliteit te bieden in hun werkdag. Onder andere door de verminderde reistijd gaan de bedrijfskosten omlaag en de productiviteit omhoog.
Administratief werk
Maar wie profiteert nou het meest van het flexibel werken? Wie veel vergadert zal vaker op kantoor moeten zijn dan iemand die veel artikelen schrijft. Moet je de aandeelhouders te woord staan, dan kun je dat logischerwijs niet afdoen met een Skypegesprek vanuit je woonkamer.
Toch kunnen veel meer mensen profijt hebben van flexibel werken dan soms wordt verondersteld, concludeert EY. Salesmedewerkers die veel klantcontact buiten de deur hebben zullen misschien zelden thuiswerken, maar kunnen wel gebruikmaken van het flexibel indelen van hun uren om de spits te voorkomen.
Uit onderzoek van de Ohio University blijkt bovendien dat creatieve opdrachten die weinig routine bevatten het best vanuit huis gedaan kunnen worden, terwijl repetitief werk juist beter op kantoor te voltooien is. Enkel mensen die bijvoorbeeld een administratieve rol vervullen of fysiek klantcontact hebben (zoals kassières en verplegers), hebben er écht baat bij om iedere dag naar kantoor te reizen. Moet je je als kenniswerker concentreren op je werk? Dan zul je thuis meer gedaan krijgen.
Dit artikel is ook te lezen op SPROUT.nl